Ιστορικό

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου και των λοιπών Λοιμώξεων Πεπτικού (ΕΕΜΕΛΟΠ) είναι μία επιστημονική εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε από ιατρούς με εξειδίκευση και ερευνητική δραστηριότητα που σχετίζεται με την λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, τις λοιμώξεις του πεπτικού και το μικροβίωμα του εντέρου.

Η Εταιρεία μας προϋπήρχε ως Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού (ΕΕΜΕΠ) για 20 χρόνια και την τελευταία τριετία μετονομάστηκε σε Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου και των λοιπών Λοιμώξεων Πεπτικού (ΕΕΜΕΛΟΠ). Η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αποτελεί την πιο συχνή λοίμωξη στο χώρο της γαστρεντερολογίας και σχετίζεται με τη δυσπεψία, το έλκος, τον γαστρικό καρκίνο και το MALT λέμφωμα. Μέσα στα χρόνια της κρίσης η εταιρεία διευρύνει την ενασχόληση της με τις λοιπές λοιμώξεις του πεπτικού όπως την λοίμωξη από κλωστηρίδιο και άλλες. Επίσης ασχολείται με το μικροβίωμα του εντέρου που αποτελεί ένα νέο ανεξερεύνητο κόσμο που μελετάται εντατικά σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία. Η μεγάλη χρήση αντιβιοτικών, οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο διαβίωσης του ανθρώπου έχουν προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου. Οι σύγχρονες μελέτες σχετίζουν τις διαταραχές στην μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου (μικροβίωμα) με πολλές σύγχρονες παθήσεις.

Στόχος μας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα αυτό, η προαγωγή της έρευνας και η εκπαίδευση των ιατρών μέσω του ετήσιου συνεδρίου μας και άλλων δραστηριοτήτων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού και λοιπών Λοιμώξεων του Πεπτικού

Επικοινωνηστε μαζι μας